關仲言

MPhil student

Happy birthday呀,語言學及現代語言系!

孟子曾經講過:「人之所以異於禽獸者幾希。」人同禽獸嘅差異其實好細,孟子認為仁義禮智係其中一個分別。除咗仁義禮智之外,我覺得人同禽獸最大嘅分別,就係人係一種有語言,有文字,同埋可以用符號表意嘅動物。身為一個人,我哋有咩原因唔去了解一下呢種與生俱來嘅能力?呢個就係我當初大學揀科揀語言學嘅原因。

眨下眼,喺呢度已經就快六年啦。六年話長唔長,話短唔短,睇住學系成長嘅同時,我相信好多教授都睇住我自己慢慢成長。「咦?你讀語言學呀?即係識邊種語言呀?」「廣東話有grammar嘅咩?點解我唔覺嘅?」「細路仔係咪應該學完一種語言先學第二種語言?廢事佢哋撈亂啦!」上至政府高官,下至學生家長、親朋戚友都問過我呢啲(唔係「尐」)問題,真係解釋到口水都乾。不過,解釋到口水乾晒都要解釋。點解?因為我哋身為語言學學生,我哋絕對有知識,有義務去解答呢啲問題。好似近期「廣東話非法定語言」嘅爭議,同埋網上越嚟越多人用「尐」取代「啲」嘅現象,我相信大家身為語言學學生絕對有能力去解釋呢啲現象,同埋消除社會上某啲人對語言學理論嘅誤解。

諗返起呢六年以嚟,undergrad嘅時間其實係最開心:雖然課程艱深,概念抽象(當年嘅感覺),但係有一班好好嘅教授盡心教學,有一班互相學習,支持同鼓勵嘅同學。時間過得好開心,亦過得好快。上到M.Phil.之後,壓力大咗好多。我除咗要了解其他人嘅研究之外,仲要開始建立自己嘅研究。呢個過程雖然辛苦,但係當睇住自己嘅研究慢慢成形,我真係覺得好開心,好滿足。

趁機會講吓自己嘅研究先!如果「語言學只係學一種語言」、「廣東話係無grammar」,而且「細路仔學完一種語言先學第二種語言」,你而家根本唔會睇到呢篇sharing,甚至呢個學系都唔會存在。我研究嘅對象係一啲喺外國出世同長大,喺屋企同屋企人講廣東話,但係喺出便同人講英文嘅人。喺呢個咁特殊嘅情況之下,佢哋嘅廣東話會因為種種原因,同我哋嘅廣東話相比出現好多有趣嘅現象。而我就係去研究呢啲現象,解釋佢哋出現嘅原因。呢兩年嚟,我除咗好多謝學系入便嘅教授嘅指導同埋同學間嘅交流之外,亦都好多謝學系俾機會我去美國同埋新加坡發表自己嘅研究,同其他喺同一個領域嘅朋友交流交流。

呢六年喺學系嘅培養下,我真係獲益良多。衷心感謝教授們同埋職員們多年以嚟悉心嘅照顧同教導! 最後呢,我喺呢度再一次祝department生日快樂,keep住成長,培養更加多優秀人材,為語言學界同社會作出貢獻!